OVA DRŽAVA GRAĐANIMA PLAĆA DA VIŠE TROŠE STRUJU: Nikom nije bilo jasno zašto to rade, a oni su imali dobar razlog za to

Njemačka je, tokom praznika svojim državljanima plaćala da troše električnu energiju, zbog toplijeg prazničnog vremena u ovoj zemlji tokom Božića i Nove godine.

Mnogi građani Njemačke praznike su provodili na otvorenom, van svojih kuća, nerijetko na skijanju ili plažama u inozemstvu, a većina kompanija nije radila, zbog čega je potražnja za električnom energijom opala, prenosi Srna.

S druge strane, proizvodnja električne energije bila je velika jer, kako stručnjaci objašnjavaju, isključivanje sistema obnovljivih izvora energije iz mreže je skuplje nego prolazno pojeftinjenje električne energije.

Ekonomski portali navode da ovakav gest nije neuobičajen za države koje ubrzano razvijaju obnovljive izvore energije, a Njemačka sa ulaganjem od oko 200 milijardi eura u razvoj proizvodnje energije iz vjetra i sunca definitivno je jedna od takvih zemalja.

The post OVA DRŽAVA GRAĐANIMA PLAĆA DA VIŠE TROŠE STRUJU: Nikom nije bilo jasno zašto to rade, a oni su imali dobar razlog za to appeared first on Sjajne ideje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *